Ужасяваща драма ни остави без победа в Орлеан

25 Юни 2023 16:51
Ужасяваща драма ни остави без победа в Орлеан Снимка VNL

Спортът може да е много суров! Ужасяваща драма остави България без победа в Орлеан. Нашите загубиха от Куба с 2:3 (23:25, 25:19, 25:20, 25:16, 18:16). Наистина беше болезнено! България не успя при пет мачбола, а кубинците се справиха от първия. Мястото ни в Лигата на нациите ще се реши в третия турнир в Анахайм (САЩ).

Първият гейм беше истински урок по драма. България поведе с 2:0, но тази нищожна разлика не беше проблем за кубинците. Частта не спираше да се развива точка за точка. Най-големият ни аванс беше при 14:11. И все пак нито в един момент не позволихме на съперника да обърне резултата. В крайна сметка размяната на точки продължи с минимален наш аванс и победа с 25:23.

Във втория гейм дойде ред на Куба да вземе аванс от 2:0. Българите обаче не се притесниха и за миг. Започнаха да наваксват и не само – да трупат преднина. Поведохме с 12:8 и тогава нещо се счупи в играта ни. Съперникът не само изравни, но започна на своя сметка да трупа аванс. Куба поведе с 21:15 и там всичко беше ясно. За статистиката съперникът ни затвори частта при 25:19.

При равна игра започна и третият гейм. Този път ние поведохме първи с 3:1, но Куба изравни. Първата третина на гейма вървеше точка за точка и отново съперникът ни поведе убедително в резултата, което се оказа и решаващо. Взехме една точка повече и загубихме частта с 20:25.

Четвъртият гейм не изневери на традицията на мача. Точка за точка двата отбора знаеха колко е голямо значението на победата в битката за оставане в турнира. До 10:10 всичко вървеше като по закона на мача. И тогава ние нанесохме петорен удар и поведохме с 14:9.Сега беше ред ние да покажем на Куба, че знаем как да държим сериозен аванс. Преднината ни набъбна до 17:10. Не позволихме серия и изравнихме резултата при 25:16.

Тайбрекът започна с точка за България, но веднага Куба върна успешната атака и след това сбърка началния удар. Резултатът веднага бе изравнен – 2:2. Кубинците за първи път взеха аванс при 3:2, но бързо стана 3:3. Начален удар в мрежата на Аспарух Аспарухов даде отново крехка преднина на съперника. Веднага Алекс Николов възстанови равенството и след това изстреля топовен ас за 5:4.

Мачът за пореден път тръгна точка за точка. За първи път България поведе с две точки при 8:6. Драматизмът в Орлеан не спираше. Отборите продължиха да се обстрелват успешно и най-радостното бе, че водим с две точки, а краят наближаваше. Нервите не издържаха и тимовете започнаха да бъркат началния удар. Но и това беше в наша полза. Първият мачбол дойде при 14:11., но блокадата на Куба се оказа успешна. Съперникът отрази още един мач бол и резултатът стана 14:13.

Такъв мач не можеше да мине без най-драматичния завършек. България изпусна и третия мачбол и резултатът бе изравнен 14:14. Получихме и четвърти – 15:14, благодарение на Мартин Атанасов. Помислихме, че мачът е завършил, но видео повторението даде точка за Куба и 15:15. Отново България получи мачбол. Пак видео повторението бе в полза на Куба – за докосване на мрежата при блокада – 16:16. Лошо – този път кубинците направиха ас и получиха първата си точка за мача. И най-лошото се случи! За втори път в най-важния момент Куба направи ас и спечели 18:16. Ужасно и болезнено! Но въпреки това България показа, че има характер и може да се противопоставя на всеки.

В последния трети турнир от Лигата на нациите нашите отиват американския град Анахайм. Там още на старта ни престои кръстопътен мач срещу Германия. След това се изправяме срещу Иран и Сърбия. Преди него България е на предпоследното 15-о място с две точки пред Германия.

Main Menu