Алексей Навални е починал, съобщи руската затворническа служба

16 Фев 2024 14:58
Алексей Навални е починал, съобщи руската затворническа служба Снимка: БГНЕС

Алексей Навални, най-яростният противник на руския президент Владимир Путин, който се бореше срещу корупцията в държавната администрация и организираше масови антикремълски протести, почина днес на 47 години в затвора, съобщи руската агенция за затворите, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на Федералната служба на затворите се казва, че Навални се е почувствал зле след разходка в петък и е загубил съзнание. Пристигнала е линейка, за да се опита да го спаси, но той е починал.

Нямаше незабавно потвърждение за смъртта му от неговия екип. Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви в X, платформата, известна преди като Туитър, че екипът на политика засега няма потвърждение за смъртта му и че адвокатът му пътува към града, в който е задържан.

Навални, който излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, беше преместен през декември от предишния си затвор във Владимирска област в Централна Русия в наказателна колония със "специален режим" - най-високото ниво на сигурност на затворите в Русия - над Арктическия кръг.

Неговите съюзници осъдиха преместването в колонията в град Харп, в Ямало-Ненецкия регион на около 1900 км североизточно от Москва, като пореден опит да бъде принуден Навални да мълчи.

Отдалеченият регион е известен с дългите си и сурови зими. Харп се намира на около 100 км от Воркута, чиито въглищни мини са били част от съветската система от затворнически лагери ГУЛАГ.

Навални е зад решетките от януари 2021 г., когато се върна в Москва след възстановяване в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвини Кремъл. Преди да бъде арестуван, той водеше кампания срещу официалната корупция, организираше големи антикремълски протести и се кандидатираше за публични длъжности.

Оттогава е получил три присъди за лишаване от свобода, които отхвърля като политически мотивирани.

Main Menu